Luzerne is een natuurlijk bladrijk groenvoer. Het is geen gras maar valt onder de vlinderbloemigen en is een klaverachtige plantsoort.

Het product bevat hoge voedingswaarden zoals hoogwaardige eiwitten, gezonde vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het ruwvoer geeft dieren, zoals paarden en geiten, extra energie. Door de hoge structuurwaarde van 2.4 wordt het kauwen en herkauwen uitstekend gestimuleerd. De luzerne mengt zich gemakkelijk in het rantsoen. Het wordt minder snel vochtig in vergelijking met hooi zodat de vezel zijn hoge structuurwaarde behoudt, zelfs vele uren na het verdelen van het voeder.

Melk- en rundvee zijn over het algemeen gek op luzerne. Wij adviseren om luzerne als aanvulling te voeren op het dagelijkse rantsoen. Wij raden het af om uw veedieren enkel luzerne te voeren. Dit komt omdat de mineraalverhouding van luzerne scheef is. Luzerne bevat namelijk veel calsium en weinig fosfor.

De vezelrijke aard van het luzernehooi is belangrijk voor de spijsvertering voor paarden, het verbetert namelijk de stofwisseling en is goed verteerbaar. Paarden vinden luzerne dan ook erg lekker en maakt het een ideaal paardenvoer.

 

Luzerne hartog